Scriptura nu porunceşte creştinilor să postească. Postul nu este ceva ce Dumnezeu cere sau porunceşte creştinilor. În acelaşi timp, Biblia prezintă postul ca fiind ceva bun, de folos şi de dorit. Cartea Faptelor Apostolilor prezintă pe credincioşi postind înainte de a lua decizii importante (Faptele Apostolilor 13:4; 14:23). Postul şi rugăciunea sunt adesea legate (Luca 2:37; 5:33). Foarte adesea, în practicarea postului se pune accentul pe lipsa mâncării. Cu toate acestea, scopul postului nu ar trebui să fie ca să ne îndepărtăm privirea de la lucrurile lumeşti şi dimpotrivă să ne-o îndreptăm către Dumnezeu. Postul este modalitatea prin care Îi arătăm lui Dumnezeu şi nouă înşine că luăm în serios relaţia noastră cu El. Postul te ajută să capeţi o nouă perspectivă asupra lucrurilor şi să reînnoieşti încrederea ta în Dumnezeu.
Cu toate că ţinerea postului a fost prezentată în Sfintele Scripturi în cele mai multe cazuri ca abţinere de la mâncare, mai există şi alte modalităţi de a posti. Orice lucru la care poţi renunţa temporar pentru a te concentra mai bine asupra lui Dumnezeu poate fi considerat ca post (1 Corinteni 7:1-5). Ţinerea postului trebuie limitată la o perioadă de timp anume, în special atunci când postul este manifestat exterior prin abţinerea de la mâncare. Abţinerea de la mâncare pentru perioade prea mari poate fi dăunătoare organismului. De asemenea, postul nu are ca scop pedepsirea trupului tău, ci concentrarea asupra lui Dumnezeu. Tot astfel, ţinerea postului nu trebuie considerată ca o modalitate de a slăbi sau a ţine o dietă anume. Nu posti ca să slăbeşti, ci posteşte ca să ai o relaţie mai apropiată cu Dumnezeu. Da, orice persoană poate posti. Este posibil ca unii să nu fie în măsură să postească abţinându-se de la mâncare (cum ar fi persoanele bolnave de diabet), însă oricine poate să renunţe pentru un timp la ceva anume pentru a se concentra asupra relaţiei sale cu Dumnezeu.
Îndepărtându-ne privirea de la lucrurile lumeşti, ne putem concentra mai bine asupra lui Cristos. Ţinerea postului nu este o modalitate prin care obţinem ceea ce vrem noi de la Dumnezeu. Ţinerea postului ne schimbă pe noi, niciodată pe Dumnezeu. Ţinerea postului nu este o cale prin care am putea să părem mai spirituali faţă de alte persoane. Postirea trebuie să se facă în spirit de umilinţă şi atitudine de bucurie. Matei 6:16-18 declară: “Când postiţi, să nu va luaţi o înfăţişare posomorâtă, ca făţarnicii, care îşi sluţesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun, că şi-au luat răsplata. Ci tu, când posteşti, unge-ţi capul şi spală-ţi faţa, ca să te arăţi că posteşti nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti.”
Lista de Alimente
Alimente ce Trebuie Evitate în Postul lui Daniel