NORME ONLINE

în timpul sesiunilor online

ÎNAINTE DE SESIUNE

1. Folosește/creează-ți un cont personal.

Pentru a participa la sesiunea online trebuie să ai un cont personal, pe numele și prenumele tău, pentru platforma virtuală utilizată de organizator. Folosirea contului altei persoane sau cu un nume diferit de numele și prenumele persoanei invitate la acea sesiune online, duce la blocarea participării.

2. Îmbracă-te pentru a influența.

Nu ceda ispitei de a participa la sesiunea online îmbrăcat în pantaloni de trening și într-un tricou șifonat, deoarece ești acasă. Totuși atât colegii tăi cât și profesorii, conducătorii și beneficiarii se așteaptă la o ținută profesională. Îmbracă-te pentru sesiunea video la fel cum te-ai îmbrăca dacă ai participa în persoană.

3. Verifică calitatea video și audio.

Investește pentru a fi sigur de calitatea camerei video, microfonului și căștilor audio ale dispozitivului (calculator, tabletă, telefon inteligent, etc.) pe care în folosești pentru a participa la sesiunea online. Alege un spațiu din interiorul unei clădiri, retras pentru a te bucura de un mediu lipsit de zgomote. Acestea îți vor asigura o participare mai eficientă la sesiunea online.

4. Reglează-ți lumina.

Nu te așeza chiar în fața unei surse de lumină (geam, lampă electrică, etc.) sau alături ea, deoarece toți cei care vor participa la sesiunea online vor vedea doar o lumină puternică și o persoană umbrită. Fă probe mișcând poziția camerei video și a surselor de lumină până ce îți vei vedea pe ecran fața luminată.

5. Alege-ți decorul.

Fă totul pentru a te încadra într-un decor simplu, agreabil. Participanții la sesiunea online nu trebuie să-ți vadă dormitorul, hainele întinse la uscat sau alte aspecte ale vieții tale private. Decide înainte de a participa la sesiunea online care decor favorizează participarea ta.

6. Ajustează-ți camera.

Ține cont că în timpul sesiunii online trebuie să privești în camera video, nu la persoana/persoanele de pe ecran, iar camera video trebuie să fie la nivelul ochilor tăi, pentru a nu-ți deforma și umbri fața. Ajustează înălțimea camerei video folosind așezând dispozitivul pe care îl folosești pe un suport special sau pe o cutie de dimensiuni corespunzătoare.

ÎN TIMPUL SESIUNII

1. Păstrează camera video pornită.

Participarea la sesiunea online presupune participarea video, păstrând camera video pornită tot timpul. Este inadmisibilă participarea la sesiunea online cu camera video închisă. Închiderea camerei video va avea loc doar după ce în mod respectuos ai obținut aprobarea organizatorului sesiunii online de a părăsi acea lecție sau ședință.

2. Păstrează microfonul închis.

În timpul participării la sesiunea online, trebuie să păstrezi microfonul închis pentru a preveni transmiterea zgomotelor ambiente. În cazul în care trebuie să vorbești deschizi microfonul doar pentru perioada în care vorbești, după care din nou îl închizi.

3. Utilizează funcția „chat”.

Poți transmite o întrebarea sau o afirmație, tuturor participanților la sesiunea online sau în privat, utilizând funcția „chat” (conversație).

4. Dă dovadă de respect.

Întocmai cum procedezi când participi la sesiunea în persoană și atunci când participi online, ascuți cu atenție persoana care vorbește/prezintă, fără a o întrerupe. Dacă dorești să întrebi sau să spui ceva, utilizează funcția „chat”. Poți cere cuvântul în mod respectuos utilizând funcția „chat” sau prin ridicarea mâinii.

5. Comportă-te adecvat în fața camerei.

Ține cont mereu că toți cei care participă la sesiunea online te văd. Nu te expune și deranja pe ceilalți căscând a somn fără să acoperi gura, întinzându-te, scărpinându-te, mâncând sau umblând prin cameră. Aceste mișcări exagerate perturbă sesiunea și pot deruta vorbitorul.

6. Înregistrează doar cu permisiune.

Lecțiile/ședințele online pot fi înregistrate doar de către organizatorul acelei sesiuni online, cu înștiințarea prealabilă a participanților. Un participant poate înregistra o sesiune online, doar după ce a obținut aprobarea organizatorului.