20 de întrebări pentru 20 de reușite în anul 2020

În viață reușita depinde în mare măsură de abilitatea de a formula întrebări, la care să le aflăm răspunsul optim. Omenii extraordinari au întrebări extraordinare, iar aceasta îi direcționează spre reușite extraordinare. Am formulat 20 de întrebări care pot duce la 20 de reușite în anul 2020. Răspunde-ți la acest început de an la întrebările de mai jos și încrede-te în Dumnezeu pentru a experimenta tot ceea ce El are pregătit pentru tine în viitor!

1. Ce crezi despre tine însuți? Cum te-ai perceput pe tine însuți, în ultimele luni, în următoarele situații: cu persoana cea mai apropiată, la locul de muncă, cu copiii și/sau cu echipa, în situații sociale cu persoane străine? Așa om îți dorești să te vezi în viitor? Ce schimbări îți dorești în viitor cu privire la felul în care te privești, te simți și te comporți în aceste situații? „Fericiți sunt cei curați în inimă…” (Matei 5:8 NTR)

2. Ce cred cei din jur despre tine? Imaginează-ți că peste douăzeci de ani fiecare din aceste persoane descriu de ce te iubesc și te respectă. Dacă fiecare persoană ar trebui să rezume interacțiunile pe care le-au avut cu tine în viață în doar trei cuvinte, care sunt cele trei cuvinte pe care ai dori ca ei să le folosească? „Fiecare dintre voi să fie preocupat nu doar de interesele luii, ci și de ale altora.” (Filipeni 2:4)

3. Cât de competent ești? Care sunt primele abilități care îi fac celebri pe oamenii care lucrează în domeniul care te preocupă pe tine? Vei citi, exersa, cere consiliere, participa la cursuri, pentru ați dezvolta acele abilități? Când? Ai elaborat un plan pentru dezvoltarea acelor abilități? Respecți acel plan? „Întărește-te în harul care este în Cristos Isus.” (2Timotei 2:1 NTR)

4. Care este contribuția ta? Cum ai putea sluji oamenilor în mod excelent și aduce o contribuție extraordinară lumii? Ce anume va adăuga cea mai mare valoare vieții celor pe care îi slujești? Ce contează în vremea noastră și cum ai putea oferi acest lucru oamenilor? Ce poți oferi diferit de alții care slujesc, pentru a adăuga valoare vieții oamenilor? Cum ai putea sluji oamenilor dincolo de așteptările lor? „Comportați-vă ca niște buni administratori ai harului lui Dumnezeu care vă este oferit în multe feluri. Astfel, slujiți-vă unii pe alții cu darul pe care l-a primit fiecare.” (1Petru 4:10 BVA)

5. După ce tânjește sufletul tău? Care sunt emoțiile pe care le-ai experimentat în ultima vreme? Care sunt domeniile vieții în care nu simți ceea ce îți dorești? Care sunt sentimentele pe care dorești să le experimentezi mai mult în viață? Ce îți vei spune ție însuți, data viitoare, când vei simți că își face apariția un sentiment negativ? „…gândirea voastră să fie concentrată pe toate acele lucruri care sunt adevărate, onorabile, corecte, curate, agreabile, demne de admirație, reprezentând vreo virtute și care merită o apreciere pozitivă.” (Filipeni 4:8 BVA)

6. Ce este semnificativ pentru tine? Care sunt activitățile care îți oferă cea mai multă semnificație? Care sunt activitățile care ar trebui să renunți la ele, deoarece ele nu-ți oferă nici un sentiment de semnificație? Dacă ar trebui să adaugi noi activități din cele care îți oferă mai multă semnificație, care ar fi primele? „Noi suntem capodopera lui Dumnezeu; și am fost creați în Cristos Isus pentru ca să ne trăim viața făcând faptele bune pe care Dumnezeu le-a pregătit anticipat pentru noi.” (Efeseni 2:10 BVA)

7. Cum vei economisi energia? Care sunt lucrurile care te tensionează cel mai mult în timpul zilei? În ce mod ți-ai putea aminti ție însuți să degajezi tensiunea în timpul zilei? Ce beneficii ai avea dacă ai dispune de mai multă energie în timpul zilei? Ce îți dorești să simți când începi o nouă activitate în timpul zilei, după ce ai degajat tensiunea? „El este Cel care poate să facă mult mai mult decât îi cerem sau ne imaginăm, conform forței care este pusă de El în noi.” (Efeseni 3:20 BVA)

8. Alegi bucuria în mod intenționat? Care sunt întrebările pe care ți le vei pune ție însuți în fiecare dimineață pentru a stimula emoții pozitive pentru întreaga zi? Ce fel de metode vei folosi pentru a-ți reaminti în timpul zilei să alegi bucuria? Care este noua rutină pe care ai putea-o începe pentru retrăirea momentelor pozitive ale zilelor tale? „Bucurați-vă totdeauna în Domnul! Vă spun din nou: bucurați-vă!” (Filipeni 4:4 NTR)

9. Îți optimizezi sănătatea? Care sunt motivele pentru care dorești să fii cât mai sănătos fizic posibil, la această etapă a vieții tale? Care sunt primele trei lucruri la care trebuie renunți pentru a fi în cea mai bună formă fizică? Care sunt lucrurile pe care le vei începe să le faci? În ce constă programul săptămânal care va contribui la sporirea sănătății tale, pe care să-l respecți pe termen lung? „Să știi, prietene, că mă rog ca toate lucrurile să îți fie bune și să fii la fel de sănătos fizic cum ești din punct de vedere spiritual.” (3Ioan 1:2 BVA)

10. Cât de important este rolul tău? Cine sunt oamenii care au nevoie de tine la capacitatea ta cea mai înaltă, chiar acum? Care sunt motivele pentru care acei oameni au nevoie de tine? Care sunt motivele pentru care tu dorești să devii un om de înaltă performanță pentru acești oameni? Ce trebuie să gândești, să simți și să faci pentru a fi un om de înaltă performanță? Care sunt lucrurile care te împiedică să fii la capacitatea ta cea mai înaltă? În ce mod ai putea soluționa eficient ceea ce te împiedică să fii la capacitatea ta cea mai înaltă? Care sunt metodele pe care le-ai putea folosi pentru a-ți reaminti să fii excelent pentru acei oameni? „Voi sunteți „Corpul” lui Cristos; și astfel, fiecare dintre voi este un „organ” al lui.” (1Corinteni 12:27 BVA)

11. Îți declari motivația? Care sunt primele trei lucruri pe care dorești să ajungi să le faci în mod extraordinar? Care sunt motivațiile tale pentru a deveni excelent în fiecare din cele trei domenii? Cui vei spune despre aceste obiective și despre motivațiile care stau la baza lor? Ce îți poți spune ție însuți, cu voce tare, pentru a afirma aceste trei motivații? Care sunt modurile în care ai putea să-ți reamintești ție însuți cu privire la aceste obiective și motivații? „… trebuie să faci o declarație sinceră cu propria ta gură afirmând ceea ce crezi.” (Romani 10:10 BVA)

12. Te identifici cu oameni extraordinari? Care sunt oamenii cei mai pozitivi din viața mea cu care trebuie să petrec mai mult timp? Ce aș mai putea face pentru a mai adăuga oameni de înaltă performanță în anturajul meu? Care sunt noile rutine sau întruniri pe care le-aș putea crea pentru a aduna oameni pozitivi și susținători în viața mea? „Cel drept își alege cu grijă prietenii, dar calea celor răi îi duce în rătăcire.” (Proverbe 12:26 NTR)

13. Îți crești acele rezultate care contează? Care sunt rezultatele care contează cel mai mult în domeniul tău de activitate? Care sunt activitățile la care ai putea renunța pentru a te concentra mai mult la calitatea rezultatelor care contează cel mai mult? Care este procentajul de timp pe care îl vei aloca, săptămânal, activităților care vizează calitatea rezultatelor care contează cel mai mult? În ce mod această alocare de timp va fi respectată? „Umblați într-un mod vrednic de Domnul, ca să-I fiți plăcuți în toate lucrurile, rodind tot felul de fapte bune și crescând în cunoașterea lui Dumnezeu.” (Coloseni 1:10 NTR)

14. Gândești înainte de a acționa? Care este cel mai măreț vis/scop pentru care trebuie să elaborezi un plan? Care sunt etapele de bază care te vor ajuta să-ți îndeplinești visul? Care este termenul limită rezonabil pentru fiecare etapă a planului? Care sunt oamenii care au reușit în acest domeniu al visului tău, pe care i-ai putea consulta și le-ai putea urma exemplul? Care sunt activitățile mai puțin importante și obiceiurile rele la care vei renunța pentru a te putea concentra mai mult la acele etape ale planului? „Prezintă-ți lui Iahve intenția pentru lucrările tale; și astfel vei reuși să îți pui planurile în aplicare.” (Proverbe 16:3 BVA)

15. Ajuți oamenii să gândească corect? Cine sunt oamenii pe care dorești să-i influențezi mai mult? Care este modul în care dorești să-i influențezi? În ce mod îi vei învăța cum să gândească despre ei înșiși? Cum îi vei învăța să gândească despre oamenii din jur și cu privire la lume în general? „Să nu vă conformați modelului oferit de lumea acestui secol; ci să vă transformați prin înnoirea modului vostru de gândire…” (Romani 12:2 BVA)

16. Îi determini pe oameni să se dezvolte? Le cunoști trăsăturile de caracter? În ce mod îi inspiri pentru a-și continua perfecționarea punctelor lor forte? Cum îi motivezi să se întărească în domeniile slăbiciunilor lor? Ce faci pentru a le ajuta să cultive relați sănătoase? Ești preocupat pentru a le comunica ce ar trebui să schimbe în modul lor de a interacționa cu alții? Îi ajuți să înțeleagă de ce nu se pot conecta cu alte persoane? În ce mod îi inspiri pentru a-i trata pe cei din jur cât mai bine? Prețuiești contribuția lor? În ce mod îi încurajezi pe oameni să-și crească contribuția? „Duceți-vă și faceți discipoli … Și învățați-i să respecte toate poruncile pe care vi le-am dat.” (Matei 28:19-20 BVA)

17. Ești un model demn de urmat pentru oameni? Care sunt primele lucruri pe care le vei face pentru a deveni un model mai bun în domeniul relațiilor și a carierei tale? Cine este omul care are nevoie de tine chiar în acest moment în calitate de model demn de urmat? Ce trebuie să faci pentru a fi un model excelent pentru acel om? Ce ai dori să spună peste cinci ani, oamenii cei mai apropiați din viața ta, despre rolul tău de model demn de urmat îndeplinit în viața lor? „Urmați exemplul meu, așa cum și eu urmez exemplul lui Cristos.” (1Corinteni 11:1 BVA)

18. Îți prețuiești greutățile? Cu ce provocări te confrunți în ultima vreme? În ce mod ai putea să-ți schimbi punctul de vedere cu privire la acele necazuri? Care este acel lucru măreț care poate rezulta din acele provocări? În ce mod vei spune bun venit greutăților inevitabile ale vieții de acum înainte? „Știm că toate lucrurile conlucrează spre binele celor care Îl iubesc pe Dumnezeu. Ei sunt cei chemați și incluși în planul Său.” (Romani 8:28 BVA)

19. Lupți pentru apărarea cuiva? Cine sunt acele persoane care au nevoie de intervenția ta curajoasă pentru a le apăra? Ce poți face, asumându-ți anumite riscuri, pentru a determina anumite schimbări spre binele acelor oameni care au nevoie de susținerea ta? Care este acea decizie care va da dovadă de angajament moral pentru o cauză mai mare decât tine însuți? „Deschide-ți gura pentru omul mut și apără drepturile celor săraci care au nevoie de ajutor! Vorbește astfel și judecă în mod corect. Apără drepturile celui exploatat și defavorizat.” (Proverbe 31:8-9 BVA)

20. Ești conștient de existența curselor? Știi că succesul poate fi administrat doar dacă previi cele trei pericole evidente: superioritatea, insatisfacția și neglijența? Te-ai descoperit recent criticându-i sau respingându-i pe alții? Cum ai judeca pe cei din jur și dificultățile cu care se confruntă, dacă ai fi mai smerit? Ce anume te nemulțumește în viață? Ce poți face pentru a te ajuta pe tine însuți să identifici motive de satisfacție în orice situație? Cine sunt oamenii importanți din viața ta pe care i-ai neglijat de dragul succesului? Care domenii ale vieții tale au fost neglijate pentru a celebra performanța? Ce armonizări vei face în viața ta, la început de an? „Există uneori un drum despre care omul crede că este bun; dar la final, îl conduce spre moarte.” (Proverbe 14:12 BVA)